Maskinafskærmning i fødevareindustrien er afgørende for at undgå ulykker og skader for medarbejdere og udstyr. Men at udvikle en dokumenteret afskærmningsløsning fra bunden kan være en udfordrende opgave og tager lang tid, når det ikke er din kernekompetence. Læs de fire vigtigste ting at overveje, når du skal have ny maskinafskærmning.

Hvilken type maskinafskærmning er der brug for?

Maskinafskærmning kan tilpasses forskellige maskiner og udstyr i fødevareindustrien. Fødevarevirksomheder bruger en række forskellige udstyr i deres produktionsprocesser, og det er nødvendigt at vælge en sikkerhedsafskærmning, der kan tilpasses disse forskellige maskiner uden at gå på kompromis med hygiejne og sikkerhed.

NTF-Aalborg producerer to serier af maskinafskærmning; perimeterafskærmning og påmonteret maskinafskærmning.

  • Comp-Line er et komplet system af maskinafskærmning, som indhegner dele af eller hele produktionslinjer for at skabe en synlig fysisk barriere og hindre adgang til højrisiko-områder eller processer.
  • In-Line er maskinafskærmning, som er tilpasset og monteret direkte på maskinen eller rundt om et transportbånd for at afskærme et bestemt område.

Hvordan sikrer du hygiejnen?

En af de største udfordringer ved at producere sikkerhedsafskærmning til fødevareindustrien er at sikre, at den er hygiejnisk. Fødevareindustrien sætter høje krav til hygiejne, og enhver form for manglende hygiejne og forurening kan føre til alvorlige konsekvenser for både forbrugere og producenter. Derfor er det nødvendigt at sikre, at materialerne, der anvendes til sikkerhedsafskærmning, er lette at rengøre og ikke kan opsamle bakterier.

Hos NTF-Aalborg arbejder vi udelukkende i rustfast stål AISI 304 eller Syrefast AISI 316, fordi det er let at rengøre og tåler desinfektion. Rustfrit stål er et ikke-porøst materiale, og derfor er det mindre tilbøjeligt til at samle bakterier og andre mikroorganismer end fx plastik. Vores afskærmning er desuden udført i rundstål uden vandrette overflader til at samle skidt og snavs.

Hvor meget er det nødvendigt at afskærme?

En anden udfordring er at sikre, at maskinafskærmningen ikke hindrer nødvendige arbejdsprocesser samtidig med at afskærmning skal blokere for farlige situationer. Fx i form af lovmæssige afstande for finger-, hånd- og armbeskyttelse. Sikkerhedsafskærmningen skal beskytte mod farer, men den må ikke forhindre medarbejderne i at udføre deres opgaver. Det er derfor vigtigt at finde en sikkerhedsafskærmning, der giver tilstrækkelig beskyttelse, men som stadig giver medarbejderne adgang til de maskiner og udstyr, de skal arbejde med.

Maskinafskærmning fra NTF består af trådnet monteret på stolper eller rundstålsrammer. Monteret i den rette afstand til maskinen blokerer nettet for legemsdele, men uden at forhindre visuel inspektion og rengøring af maskindele.

Hvilke belastninger skal maskinafskærmningen kunne holde til?

En tredje udfordring er, at afskærmningen skal kunne modstå de ekstreme forhold i fødevareindustrien. Miljøet i fødevareindustrien kan være både vådt og varmt, og det kan udsætte sikkerhedsafskærmningen for korrosion og slid. På samme tid er der store kræfter på spil, fx i pakkeceller eller andre tunge løft, som udføres af maskiner. Det er derfor nødvendigt at anvende materialer, der kan modstå disse betingelser og stadig bevare deres styrke.

Rustfrit stål er et meget robust materiale, der kan modstå tæring og ridser, som let kan opstå under de krævende forhold, der findes i en produktionslinje. Det er også kemisk modstandsdygtigt over for syrer og baser, der ofte bruges i fødevareproduktion.

Comp-Line maskinafskærmning fra NTF er en veldokumenteret løsning, som er testet til at kunne modstå en kraft på op til 2400 Joule. Det er din sikkerhed for at både mennesker og maskiner er bedst muligt beskyttet, hvis uheldet er ude.

At producere sikkerhedsafskærmning til fødevareindustrien kan være en udfordrende og tidskrævende opgave, når det ikke er din kernekompetence, men det er nødvendigt for at sikre sikkerhed og kvalitet i produktionen af fødevarer. Det kræver omhyggelig planlægning, samarbejde, testning og evaluering for at udvikle en sikkerhedsafskærmning, der opfylder de strenge krav i denne branche. Vi anbefaler, at du sparer din tid og lader NTF-Aalborg om at levere din næste maskinafskærmning.

Kontakt os i dag og få sparring med vores eksperter samt et uforpligtende tilbud på mail@ntf.dk eller +45 9837 3766.

  • Lad os tage en snak

    Vores erfarne team af eksperter er klar til at rådgive og hjælpe med at finde den rigtige løsning til dit projekt.
    Udfyld formularen nedenfor og vi kontakter dig hurtigst muligt. Find alle vores kontaktoplysninger her.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
FÅ ET TILBUD HER
Scroll to Top